Flera utländska konton i sociala medier som var drivande i kampanjen mot svenska socialtjänsten tidigare i år har nu övergått till kritik mot svensk polis och hanteringen av Rasmus Paludans manifestationer förra helgen.

Arabiskspråkiga konto publicerade många inlägg mot att islamkritiker får yttra sig i Sverige. En kartläggning av Dagens Nyheter visar att ett av de arabiskspråkiga Youtube-konton som först spred uppgifterna om koranbränningen också varit drivande i påverkanskampanjen mot svensk socialtjänst tidigare i år.

Och kort tid efter upploppen startat spreds bilder från dem i sociala medier – från konton tillhörande användare i Sverige till stora arabiskspråkiga konton utomlands. Bara några timmar senare hade en stor arabiskspråkig influerare från Egypten med en halv miljon följare, publicerar ett videoklipp om händelsen där man hånar svensk polis.

Inlägg med samma karaktär har också publicerades på Facebook och Instagram och fått över 40 000 reaktioner. En stor mängd inlägg på arabiska har gjorts om upploppen, som blivit en stor nyhet i arabvärlden.

Ännu oklart om det var organiserat angrepp

Myndigheten för psykologiskt försvar kan inte säga att det var ett organiserat angrepp mot Sverige bakom alla aktiviteter på arabiska.

– Vi tittar om det pågår otillbörliga informationskampanjer mot Sverige och det kan vi inte se i det här fallet, säger kommunikationschefen Mikael Östlund till SvD.

Det är för tidigt att säga exakt vad som hände i alla sociala mediegrupper och kanaler i helgen. Enligt MPF är det alltså inte uteslutet än att främmande makt eller andra aktörer utomlands försökt att elda på oroligheterna.

Det har skett förut. Så sent som i vintras skedde en organiserad påverkanskampanjer från en arabiskspråkig sajt som eldade på hat mot svensk socialtjänst eftersom föräldrar i Sverige har fått sina barn omhändertagna enligt LVU.