Författaren och filosofen Alexander Bard försvarar yttrandefriheten i en intervju med Riks. Ett sätt är att renodla tänkandet. Att känna hat ska inte vara ett brott, men

Han menar att känslor inte har med lagboken att göra, alltså lagstiftning som begränsar yttrandefriheten.

– Vi har en problematisk beskrivning i lagboken som heter ”hatbrott”. Hat är en känsla. Det är inte ett brott i sig. Det kan inte vara ett brott att man känner någonting. Sedan blandas det ihop med våld. Att tillgripa våld är brottsligt. Men då blandar man in aspekter, som om våldet sker av en speciell anledning, så skulle det bli ett värre våldsbrott. Detta måste ut ur lagboken, säger Bard.

– Människor måste få känna saker. Älska och hata. Brott är ju när du utför någonting, säger han.

Bränna koranen ett hatbrott?

Polisen Nadim Ghazale framför motsatt uppfattning, alltså att mer borde räknas som hatbrott.

”Att tillstånd ges och att brännandet av Koranen inte är ett självklart hatbrott påvisar hur långt den svenska lagstiftningen har kvar för att skydda vissa utsatta folkgrupper”, skriver han i Expressen.

När Alexander Bard får höra detta reagerar han starkt.

– Detta är ju vansinne! Det är en svensk polis som säger det här – har han kvar jobbet? Helt otroligt!

Sedan konstaterar Bard alla fel i resonemanget.

– Om man inte kan skilja på en människa och en trycksak ska man uppsöka sinnessjukhus. Då är man riktigt sjuk i huvudet.

– Elda mer! Vi behöver fler koranbränningar, bibelbränningar. De får gärna elda mina böcker. Det är bara trycksaker. Om man tror att koranen ska försvinna för att ett ex har eldats upp av någon är man dum i huvudet.

Att nu många vill stoppa mötesfriheten för att göra det bekvämt för sig själv är vansinnigt, konstaterar Bard.

*

Se hela intervjun i Riks här: