En eftergift från Ukraina till Putin framfördes av landets president Volodymyr Zelenskyj igår. Ukraina ger upp tanken på att gå med i Nato.

Detta framförde han i ett videosamtal inför bland andra Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S). Hon deltog i ett möte med nio regeringschefer vars länder ingår i den brittiska försvarspakten Joint Expeditionary Force. Sverige deltar i samarbetet sedan 2017 och Magdalena Andersson var på plats för möte i London när Zelenskyj kopplades upp på videolänk.

– Vi har hört att vi inte kommer in. Det är sant och det måste erkännas, sa presidenten om Ukrainas anspråk på att få bli medlemmar i försvarspakten Nato.

Det var första gången som presidenten offentligt sa att Ukraina inte kommer att gå med i Nato. Det är något som länge varit ett uttalat krav från Putin, som framförde det igen så sent som förra veckan i en rysk lista över villkor som måste uppfyllas för att kriget ska avslutas, rapporterar Aftonbladet.

– I åratal har vi hört om den påstått öppna dörren, men vi har redan hört att vi inte kommer in där. Det är sant och det måste erkännas. Jag är glad att vårt folk börjar förstå det och att de bara kan vara beroende av sig själva och partners som hjälper oss, konstaterade Zelenskyj.