Flera partier vill sänka drivmedelsskatten med mer än regeringens 1,30 kr. Nu har V gjort upp med högeroppositionen om 5 kr i utskottet.

I riksdagen har Moderaterna gjort upp om förslag till sänkta drivmedelspriser tillsammans med Vänsterpartiet, och sedan fått med sig Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på förslaget.

Förslaget går ut på att sänka energiskatterna till ”EU:s miniminivå”.

S: Går inte sänka skatten

Finansminister Mikael Damberg (S) rasar mot förslaget och menar att det bryter mot EU:s energiskattedirektiv.

– Det är respektlöst mot familjer som nu plågas av höga priser att låtsas som att man kan sänka priset vid pump, när det inte går, säger Damberg till Expressen.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt bedömer dock utsikterna och förhandlingsläget med EU-kommissionen som goda. 

– Hela EU är hårt drabbade av kriget i Ukraina och det bör ligga i allas intresse att underlätta för både medborgare och företag.

V får vänsterkritik

Att V gjort upp med M, SD, KD om sänkt drivmedelsskatt får kritik från klimataktivister, också internt i partiet. Att underlätta för vanliga hushåll gillar inte miljörörelsen. De sänkta drivmedelspriserna vid pump ifrågasatts ur klimatsynpunkt.

”Vad hände egentligen med Vänsterpartiet som tidigare legat i framkant med sin klimatpolitik?” frågar Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg skriver på Twitter.

Naturligtvis är Miljöpartiet emot skattesänkningar, de har ju drivit på S att höja energiskatterna maximalt under sju år i regeringen.

– Det är uppenbart att Vänsterpartiet inte längre är ett klimatparti. Det som den nya populistiska alliansen nu gjort upp om betyder en kraftig skattesubvention för framför allt de rikaste som kör mest, och en direkt subvention av utsläpp, säger språkröret Märta Stenevi till Expressen.

Även internt i V finns kritik. Vänsterpartister i Skåne kallar partiets uppgörelse om sänkta drivmedelspriser för ”ett svek”. På Twitter skriver Rebecca Johansson (V) att förslaget att ytterligare sänka bensinskatten ”går direkt emot faktan om vad vi behöver göra för klimatet”.