Som enda parti röstade V emot att stödja Ukraina med 5000 pansarskott. Det har givit partiet ett intryck av att man stöder Ryssland, efterföljaren till det gamla kommunistiska Sovjetunionen. Nu har man ändrat sig och öppnar för vapenexport.

Vänsterpartiet byter fot genom att partistyrelsen har röstat för att ”möjliggöra ställningstaganden om extraordinära åtgärder”, till exempel bistånd i form av vapen. Detta skriver partiet på sin hemsida ett dygn efter att man röstade nej i riksdagen till vapensändning till Ukraina .

Det nya ställningstagandet innebär att det blir möjligt för V att ge stöd till förslag om att bistå med vapen, vilket inte varit möjligt på grund av tidigare principbeslut.

Partiledaren Nooshi Dadgostar säger sig vara ”helt övertygad” om att det nya beslutet är rätt.

– Ukrainas folk kan inte lämnas ensamma mot den ryska militära övermakten.