I ny mätning från Novus fortsätter C att tappa i opinionen. Annie Lööf har tappat en fjärdedel av sina väljare sedan bara i somras. Från 9,4 procent i juni till 6,8 i mars 2022.

KOMMENTAR. Det är SVT som presenterat mätningen som är gjord fram till 27 februari, då det ryska hotet om invasion blev allt allvarligare och sedan genomfördes 24 februari. Det har gjort att stödet för regeringspartiet ökat. Det sker främst på Vänsterpartiets bekostnad, men också på Centerpartiets, som fortsätter sin kräftgång i opinionen.

I juni förra sommaren hade Centerpartiet stöd av 9,4 procent av väljarna enligt Novus. Det var innan Sverigedemokraterna riktade misstroende mot Stefan Löfven, något som Nooshi Dadgostar röstade för eftersom Annie Lööf vägrade backa om marknadshyror. Med SD, V, M och KD föll statsministern för första gången i svensk historia i en misstroendevotering.

Efter det ändrade sig Annie Lööf och krävde inte längre marknadshyror, det banade vägen för att Stefan Löfven åter kunde väljas till statsminister, med aktivt eller passivt stöd från S, MP, C, L och V.

Regeringskrisens stora förlorare var Annie Lööf. Hon hade kunnat förhindra regeringskris om hon givit efter före voteringen. Nu hoppade L av januariavtalet som därmed föll.

Efter det har Centerpartiets ”breda mitt” blivit allt mer obegripligt för väljarna. Regeringskrisen i november, då Magdalena Andersson på morgonen valdes till statsminister för att sju timmar senare lämna in sin avskedsansökan, berodde också på Annie Lööfs agerande. Hon släppte fram S/MP-regeringen men agerade sedan så att M/SD/KD-budgeten gick igenom. Det väckte ont blod hos de andra rödgröna partierna.

Annie Lööf framstår som otydlig också i väljarnas ögon och partiet har därför tappat 2,6 procentenheter och får i mars bara 6,8 procent. Därmed har mer än en fjärdedel av väljarna lämnat Centerpartiet sedan i juni 2021.

Tabell

Rödgröna regeringsunderlaget 50,9 procent (+0,9)
Socialdemokraterna: 32,0 procent (+2,7)
Vänsterpartiet: 8,9 procent (-0,9)
Centerpartiet: 6,8 procent (-0,6)
Miljöpartiet: 3,2 procent (-0,3)

Blågula oppositionen 47,8 procent (-0,6)
Moderaterna: 21,2 procent (+0,7)
Sverigedemokraterna: 19,4 procent (-0,4)
Kristdemokraterna: 5,1 procent (-0,3)
Liberalerna: 2,1 procent (-0,6)

*

Se inslag i Riks om Centerpartiets opinionsstöd: