Flyktingaktivister som hjälper ukrainska medborgare till Sverige har svårt att fylla bussarna. De flesta vill till Tyskland. Sverige anses av många som ett farligt kriminellt maffialand.

Det blev ingen direkt rusning till Sverigebussen. När det svenska teamet anlände till gränsen i södra Polen upptäckte de snabbt att majoriteten av de som flytt ville stanna så nära Ukraina som möjligt, återvända hem så fort det bara gick. Somliga tvekade kring att stiga på av helt andra skäl, , rapporterar Expessen (betalvägg).

Sverige i allmänhet och Malmö i synnerhet har på senare år figurerat som varnande exempel i utländska medier. Sprängningarna här saknar motstycke i Europa, och medan det dödliga skjutvapenvåldet minskat i andra europeiska länder så har det tvärtom ökat betydligt i Sverige sedan mitten av 00-talet, enligt Brå.  

Sverige? Nej, tack

Enligt flyktingaktivisten Tomas som organiserar busstransport upp till Sverige var det flera av flyktingarna som gav uttryck för samma sak. ”Sverige? Tack, men nej tack.” 

– En kvinna som flytt sa att hon inte ville åka med sina barn från ett krig till ett annat, säger Tomas. 

En del av de som slutligen bestämde sig för att trots allt följa med Malmöbussen ska ha gjort det först efter en stunds diskussion.

De är oroliga för gängkriminaliteten och har hört talas om alla skjutningar som sker i Sverige. En man trodde att han hade hoppat på bussen till Tyskland och när han fick höra att bussen gick till Sverige så krävde han att få hoppa av.

– Många i de östeuropeiska länderna har hört att Malmö är en jättefarlig stad, att Sverige är ett maffialand, att folk dödas dagligen och att man inte kan gå ute på gatorna. Jag får förklara att jag själv bor och känner mig helt trygg här, säger flyktingaktivisten till Expressen.