Väntetiderna för att få nytt pass i Sverige ökar ständigt. Ett halvår är inte ovanligt. Nu läggs tider ut till försäljning på Facebook.

I flera Facebookgrupper har inläggs lagts upp som riktar sig mot dem som avser göra passansökan med erbjudanden om att köpa en bokad tid hos passpolisen i flera svenska städer, rapporterar P4 Göteborg. 

Därmed skulle den som har bråttom kunna slippa kötiden på uppåt sex månader.

– Vi uppmärksammades om det, då som ett rykte, för några veckor sedan. Då hade vi inga konkreta uppgifter, men andra polisregioner hade fått information om detta och vi samarbetar över gränserna, säger Sofia Spjut, processamordnare för resehandlingar på polisen i Västra Götaland till G-P.

Fenomenet är känt inom polisen.

– Enligt hörsägen ska det handla om 200 kronor, men det är inget jag har fått bekräftat.

Polisen säger att det är skamligt att tider säljs, men inte att det är skamligt att svensk polis kan låta medborgarna vänta i sex månader för att få ett nytt pass.

– Vi vet inte hur stort det är i dagsläget, eller hur många tider som har legat ute för försäljning. Det är något vi undersöker nu för att få en helhetsbild av detta.

Väntetiderna för att skaffa ett nytt pass har skjutit i höjden de senaste månaderna. Trenden har varit tydlig i hela landet, men just nu är det västsvenskarna som får vänta allra längst. Den som vill boka tid i mars erbjuds en tid i september.