Mitt i det pågående kriget i Ukraina undersöker den tyska regeringen alla alternativ för att hålla landet varmt och minska dess energiberoende av Ryssland. Att fortsätta driften av de tre kärnkraftreaktorer som ännu inte stängts ner har setts som ett alternativ, men ägarna menar att politikernas beslut gör det omöjligt.

I slutet av 2022 ska all kärnkraft i Tyskland vara avvecklad enligt tidigare beslut. Osäkerheten på energimarknaden har fått intressenter att ompröva landets kärnkraftsavveckling. På frågan om huruvida Tyskland skulle upphäva den förestående nedläggningen av sina kärnkraftverk, sa den miljöpartistiska vicekansler Robert Habeck i söndags, ”Det är också en del av mitt ministeriums undersökningsplikt att svara på den här frågan. Frågan är relevant. Jag ska inte avfärda den på ideologiska grunder.”

Rent konkret skulle det innebära en förlängning av den tid som kärnkraftverken skulle få vara i drift, något som framför allt Habecks gröna parti länge helt hade uteslutit.

Politiskt beslutad snabbavveckling svår att häva

Men nedläggningsprocessen har kommit för långt för att kunna stoppa den, menar operatörerna av anläggningarna. ”Den fortsatta driften av vårt kärnkraftverk Isar 2 efter den lagliga tidsfristen 2022 är inte ett alternativ för oss”, säger en talesperson för bolaget Eon, som driver en reaktor, till Rheinische Post.

Andra operatörer är lika ovilliga. ”Frågan om att förlänga drifttiderna uppstår inte för EnBW. Utfasningen av kärnenergi beslutades 2011 i politisk och social konsensus och är tydligt reglerad i lag”, säger en talesperson för energiverket till Handelsblatt.

Alternativ: koleldning och fossilgas

Eftersom Tyskland håller på att se över sin försvars- och utrikespolitik har Habeck också meddelat att han avser att se till att Tyskland får en strategisk kol- och gasreserv på plats i slutet av sommaren 2022, rapporterar nyhetssiten Euractiv.

Tysklands miljöparti Die Grüne har svängt och ser det som ett alternativ att låta koleldade kraftverk köras längre än planerat. Politikerna har sagt att kolkraften ska vara avvecklad till 2030.

”Det finns inga tabun”, sa Habeck och tillade att det var Tysklands mål att i slutändan kunna välja vilket land som ska leverera dess energi.

”Att kunna välja innebär också, i tveksamma fall, att säga adjö till rysk gas, kol eller olja. Och skulle Ryssland medvetet stänga av denna leverans, då har beslutet givetvis tagits”, sa Habeck.

Och om Kreml stoppar gas- och oljeleveranserna så kommer de aldrig att få starta igen, sa han.

Även om förbundskansler Olaf Scholz tillkännagivit ett åtagande om att bygga nya terminaler för flytande fossilgas, LGN, för att kunna importera större volymer från USA och Qatar, anser oppositionspolitiker att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärder.

Men huvudlinjen är fortsatt rysk gas och olja

Även om tyska regeringen söker alternativ är fortfarande huvudspåret att köpa rysk gas och olja.

Olaf Scholz sa på måndagen att sanktioner inte bör riktas mot rysk energiimport.

”Europas energiförsörjning av uppvärmning, transporter, elförsörjning och industriproduktion kan för närvarande inte säkras på annat sätt” än med rysk olja och gas, sa Scholz.

Några sanktioner mot rysk olja och gas är därför inte att vänta med tanke på Europas höga beroende av dessa leveranser, rapporterar EuroNews.