I krisläge blir det ofta samling kring sittande statsminister. Så ock nu. Magdalena Andersson (S) får högst förtroende i ny mätning från Novus. Därefter kommer Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Det är intressant att det nu är de tre största partiernas partiledare som också har högst förtroende. Det skapar bättre balans i samhällsdebatten att det är tydligt vilka partier som väljarna främst stöder.

Den partiledare som det går sämst för nu i kristid är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som tappar mycket i förtroende. Det kan bero på att hennes parti röstade nej till att stödja Ukraina med vapen.

Magdalena Andersson har förtroende hos 59 procent av svenska folket.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.