Att sänka priserna på bensin och diesel med fyra respektive fem kronor är inte genomförbart. Det säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) efter att Vänsterpartiet gått ihop med M, SD, KD och L för att tillfälligt sänka bränslepriserna.

Till Aftonbladet säger Strandhäll att förslaget strider mot EU:s energiskattedirektiv. Att oppositionen tror att svenska politiker kan fatta beslut om något sådant kallar hon okunnigt.

– Det är hål i huvudet om man ska vara helt ärlig (…) Direktivet har förhandlats sedan 2014 och det är inte realistiskt att tro att de 26 andra medlemsländerna ska ändra sig.

Enligt Strandhäll är det EU som bestämmer över vilka priser Sverige ska ha. Hon förklarar dock inte varför svenskar ska tvingas betala betydligt högre bränslepriser vid pump än danskar, tyskar och andra européer.