På lördagsförmiddagens valkonferens med Sverigedemokraterna antogs partiets riksdagslistor. Efter en lång debatt vann valberedningens förslag med 84 röster mot 71.

Likt förra valet fastställer den nationella valkonferensen 60 toppkandidater som finns med på alla valsedlar i landets alla 29 riksdagsvalkretsar. Det betyder att de som tillhör topp-60 kommer in i riksdagen om partiet får oförändrat väljarstöd. Idag har Sverigedemokraterna 62 mandat i riksdagen.

Inför förra valet byttes en tredjedel av sittande riksdagsledamöter ut. Så sker inte denna gång. Endast nio namn är nya bland de 60, och endast några enstaka av de ledamöter som lämnar har petats.

Bland de nya finns inte heller, som förra gången, personer som profilerat sig utanför partiet och därmed stärker partiets bredd. Nu har distrikten lokalt haft störst inflytande och då valt ur det egna partifolket, alltså så som alla andra partier gör.

Elsa Widding. Foto: YouTube.

Miljödebattör

Ett namn sticker dock ut: Elsa Widding. Hon är civilingenjör som jobbat på näringsdepartementet och energibolaget Fortum. Sedan 2014 är hon rådgivare i energibranschen och är debattör i klimat- och energifrågor. Hon driver Youtube-kanalen Klimatkarusellen och har bland annat kritiserat klimatmodellerna från FN:s klimatpanel IPCC som hon menar ”kraftigt överskattar uppvärmningen”.

Dessutom flyttar Jessica Stegrud hem till svenska riksdagen från Bryssel där hon nu är europaparlamentariker.

De övriga som är nya på topp-60 är alla lokalt politiskt aktiva idag. Carita Boulwén, gruppledare Kungsbacka, Mattias Eriksson Falk, oppositionsråd Gävle, Victoria Tiblom, kommunstyrelsen Lund, Anna-Lena Blomqvist, kommunstyrelsen Leksand, Anders Alftberg, lärare Borås, Johnny Svedin, sjuksköterska Nybro, Mona Olin, kommunpolitiker Hörby.

Ny i Europaparlamentet

En person som påverkas av den riksdagsvalsedel som nu fastställts är Johan Nissinen. Han kommer att bli europaparlamentariker i Bryssel då Jessica Stegrud tar plats i riksdagen i höst. Efter uppdrag som kommunpolitiker i Värnamo finns han redan i Bryssel som rådgivare.

Debatt om personer, inte fraktioner

Den långa debatten på valkonferensen handlade om konkreta förslag på att en eller två av valberedningens föreslagna namn skulle strykas till förmån för andra namn. Detta beroende på geografiska hänsyn och olika kvalifikationer. Det handlade inte om olika syn på den politik partiet ska föra. Ändringsförslagen hade relativt stort stöd, men valberedningens förslag vann.