Förmögenheterna för Rysslands rikaste individer krymper under massiva börsras när västländer inför sanktioner mot Ryssland efter dess invasion av Ukraina.

Rysslands 21 rikaste individer har tillsammans förlorat 84 miljarder dollar i år (780 miljarder kr), enligt Bloomberg Billionaires Index. Deras ekonomiska förluster är enorma sedan början av Rysslands invasion av Ukraina 24 februari. Och detta redan innan sanktionerna har trätt i full kraft.

Oron på marknaden fick Rysslands centralbank att stoppa aktiehandeln på Moskvabörsen för att hejda ytterligare nedgångar. Trots det fortsatte ryska miljardärers förmögenhet att komma under press, eftersom några av deras företag är noterade på andra håll i världen.

Tappat mer än hälften av sina tillgångar

Den största förloraren bland Rysslands miljardärer är Lukoils ordförande Vagit Alekperov, som har förlorat 14 miljarder dollar i år – 60 procent av sitt nettoförmögenhet – efter att bolagets aktiekurs sjunkit med cirka 80 procent på Londonbörsen. Han är nu värd 8,8 miljarder dollar, rapporterar Businessinsider.

Rysslands rikaste kända man, Vladimir Potanin, har förlorat 6,2 miljarder dollar och har nu ett nettovärde på 24,7 miljarder dollar, enligt Bloomberg. Kursen på Norilsk Nickel, där han är ordförande, har fallit med 56 procent på Londonbörsen.

Iskandar Makhmudov, VD för Ural Mining and Metallurgical Company, ramlade bort från miljardärslistan helt, visar Bloombergs lista.

Andrey Melnichenko är den enda ryska miljardären som hittills har gjort vinster i år. Hans förmögenhet kommer till stor del från det privatägda gödningsföretaget EuroChem och det termiska kolföretaget SUEK, enligt Bloomberg.

Redan före Rysslands invasion av Ukraina hade USA och Storbritannien infört sanktioner mot ryska oligarker och deras familjemedlemmar. Bland de personer som sanktionerats av Storbritannien var oligarken Gennady Timchenko, som har nära band med Putin, enligt Reuters. Hans nettoförmögenhet ligger nu på 11,1 miljarder dollar efter att ha fallit med 11,3 miljarder dollar i år.