Under måndagmorgonen har oljepriset stigit kraftigt under och ett fat Nordsjöolja handlas för runt 130 dollar. Det är en ökning runt tio procent och på en vecka har priset stigit med hela 30 procent.

”Det som nog driver upp priset ytterligare nu är att USA och dess allierade överväger att införa sanktioner också mot rysk oljeexport”, säger Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror på banken SEB, till Ekot.

Det här kommer leda till högre bensin och dieselpriser i Sverige: ”Det kommer komma som ett brev på posten”, konstaterar analytikern Samuel Ciszuk.

Importförbud mot rysk olja

I helgen har europeiska länder närmat sig idén om ett importförbud av rysk olja trots ett betydande beroende av dessa leveranser, rapporterar Privata Affärer.

Samtidigt förbereder den amerikanska kongressen ett importförbud för rysk olja, tillsammans med ett stödpaket för Ukraina.

USA:s utrikesminister Antony Blinken, som i helgen befann sig i Europa, betonade dock vikten av att bibehålla oljeutbudet globalt.

”Vi har nu väldigt aktiva diskussioner med våra europeiska partners om att förbjuda import av rysk olja till våra länder, men samtidigt behålla ett stadigt oljeutbud”, sade han till NBC:s ”Meet the press”.

JPMorgan konstaterar att många importörer redan nu dragit sig för att köpa rysk olja, vilket i praktiken redan inneburit ett oljeembargo.