Elon Musk säger att det behövs mer produktion av fossila bränslen omedelbart, även om det vore dåligt för hans elbilsföretag Tesla. ”Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder”, säger han.

”Hatar att säga det, men vi måste öka olje- och gasproduktionen nu”, twittrar Tesla-vd:n på lördagen, efter att Rysslands invasion av Ukraina strypt bränsletillförseln och fått energipriserna att stiga.

”Självklart skulle det påverka Tesla negativt, men hållbara energilösningar kan helt enkelt inte kompensera för rysk olje- och gasexport just nu”, skriver Musk vidare.

Elon Musk pekar på att amerikansk råolja nu stigit till 2008 års högsta nivå, rapporterar Market Watch.

Bortfall av rysk olja kan få stora effekter

I veckan sa mer än 20 stora oljekonsumerande nationer att de skulle släppa ut 60 miljoner fat råolja från nödlager för att dämpa ökningen av råoljepriserna orsakade av Ukrainakrisen. Uttaget anses dock vara en droppe i havet, med tanke på att den globala efterfrågan på olja uppskattas till 100 miljoner fat per dag och Rysslands oljeproduktion låg på cirka 10 miljoner fat per dag i januari 2022.

Oron för det höga priset på råolja kommer också när den globala ekonomin redan trampade med efterdyningarna av covid-pandemin, som skapat svåra flaskhalsar i leveranskedjan och brist på arbetskraft, skriver Market Watch.

Republikaner kräver mer amerikansk oljeproduktion

Många var förvånade över att USA-presidenten Joe Biden inte tog upp frågan om oljeproduktionen i sitt tal till nationen på tisdagskvällen. Republikaner i kongressen har föreslagit att borrning av mer olja och naturgas på amerikansk mark. De ser det som nyckeln till energioberoende och geopolitisk säkerhet, särskilt medan den ryska krisen fortsätter.

I ett brev till president Biden som skickades på onsdagen uppmanade alla republikanska ledamöter av senatens kommitté för energi och naturresurser, ledd av senatorn John Barrasso från Wyoming, att president Biden ompröva USA:s energipolitik.