Efter att enträget ha visat upp en gemensam fasad med partikollegan och statsministern i Finland gjorde Sveriges statsminister Magdalena Andersson ett häpnadsväckande uttalande som förvånar omvärlden.

KOMMENTAR. En svensk socialdemokrat kan aldrig släppa det inrikespolitiska spelet – och aldrig ge oppositionen rätt. Den mentala hållningen har spelat Magdalena Andersson ett spratt.

Anderssons utspel under tisdagen om att en svensk ansökan till Nato skulle ”destabilisera läget i Europa” överraskade den finländska statsledningen, uppger källor för Dagens Nyheter.

Käftsmäll mot Finland

Uttalandet är en direkt käftsmäll mot Finland som överväger Nato-medlemskap. Andersson säger ju i klartext att Finland medvetet avser att destabilisera världen. En oerhörd anklagelse. Särskilt till det land Sverige vill ha ett nära militärt samverkan med.

Andersson vill inte svara på om hon hade förankrat sitt uttalande i förväg med sina kollegor i öst. Det svaret betyder att Andersson inte haft kontakt med Finland innan hon klippte till med det oväntade och skadliga utspelet.

Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, säger till Hufvudstadsbladet att det här kunde tolkas som att Sverige inte skulle stödja Finland i krig.

Andersson backar dagen efter

Vid en pressträff på onsdagen fick Andersson flera frågor om tisdagens uttalande. Där sa hon att syftet med uttalandet inte var att låsa Finlands handlingsfrihet, och att varje land måste få välja egen säkerhetspolitisk linje. Ett svar som indikerar att Andersson inte förstod hur skadligt hennes uttalande på tisdagen skulle bli.

Andersson hävdar nu att det är Ryssland som destabiliserar läget, inte Finland.

– Det är Ryssland som har destabiliserat i vår region, behöver Andersson förtydliga.

Statsministern anser inte att hennes ståndpunkt ger Ryssland inflytande över Sveriges vägval. Sverige har visat självständighet under krisen genom ett historiskt beslut om att skicka vapen till Ukraina, framhåller hon enligt TT.

Amatörnivå på svenska regeringen

Det är inte bara fruktansvärt pinsamt att statsministern beter sig som värsta amatören i storpolitiken, det är skadligt för Sveriges anseende i omvärlden. Regeringen framstår som virrig och oförmögen att hålla en rationell linje.

Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin höll också presskonferens på onsdagen och fick frågan om Magdalena Anderssons uttalande om att Nato-ansökan just nu skulle destabilisera Europa.

Ett icke-beslut har också konsekvenser, menade Marin utan att direkt kritisera Andersson för hennes klantiga uttalande. Vi kanske kan tala om ett ”rosornas krig” mellan svenska och finska socialdemokrater – mitt i en internationell krissituation.

Finland har initiativet

Det här debaclet skapar en bild av att Finland för och Sverige följer efter, skriver Yle. I Finland ska regeringen komma med en redogörelse om det nya säkerhetsläget till riksdagen inom de närmaste veckorna och på det följer en bred och snabb diskussion i riksdagen. Frågan om ett Natomedlemskap ses som en självklar del av redogörelsen.

– Vi kommer att utvärdera följderna av en ansökan och av att inte ansöka om medlemskap. Att inte lämna in en ansökan om ett Natomedlemskap är också ett val, sade statsminister Sanna Marin på pressträffen under onsdagen.

Och Sveriges regering tassar virrigt, svamligt och osäkert efter…