Den amerikanske presidenten ger motstridiga besked i en krigssituation. Först sa Joe Biden att Putin ”inte kan sitta kvar vid makten”. Några timmar senare dementerade han att Putin måste avgå.

Det är krig i Ukraina. Samtidigt har USA en president som det inte går att lita på att han vet vad han säger.

Med de sista nio, inte i förväg nedtecknade orden i ett tal som motsatte sig Rysslands aggression i Ukraina skapade president Joe Biden en oroväckande distraktion som undergräver hans trovärdighet, rapporterar AP. När han återvänt till USA från Europa möter ha ett tvivlande amerikansk befolkning som starkt ogillar hans prestation i frågor som betyder mest för dem.

Putin ”kan inte vara kvar”

President Bidens kommentar om att Rysslands Vladimir Putin ”inte kan vara kvar vid makten” – ett påstående som Vita huset och utrikesminister Blinken tvingades dementera – överskuggade Bidens övergripande budskap om att stärka den västerländska koalitionen som konfronterar Moskva.

Uttalandet skapade ytterligare ett frustrerande ögonblick för en administration som har kämpat för att återfå fotfästet – och de amerikanska väljarnas stöd – inför stora problem på hemlandet som en eskalerande inflation och en allt mer komplicerad utrikespolitisk kris som åter aktualiserar risken för kärnvapenkrig.

Förtroendet faller

Bidens situation hjälps inte av nya opinionsmätningar. Endast 34 procent av amerikanerna tycker att Biden gör ett bra jobb med att hantera ekonomin, vilket normalt är den främsta frågan för väljarna under ett valår, enligt en undersökning från Associated Press-NORC Center.

Och när det gäller folkets förtroende att hantera en militär kris har ännu färre, bara 26 procent, som tror på Bidens förmåga.