Trots att Socialdemokraterna ökar mest, ökar ändå oppositionen M, SD och KD i Ipsos mätning i mars. Socialdemokratin tar främst väljare från sina egna samarbetspartier.

Partierna bakom Magdalena Andersson (S, V, MP och C) samlar 50 procent av väljarstödet medan högeroppositionen (M, KD, SD och L) lockar 48,5 procent, rapporterar Dagens Nyheter.

De flesta ändringarna sker inom rödgröna blocket. Med 33 procent får Socialdemokraterna sin högsta notering sedan 2015. Samtidigt backar Vänsterpartiet till sin lägsta nivå på över tre år.

Eftersom S tar väljare från samarbetspartierna ökar risken för Miljöpartiet att hamna utanför riksdagen. MP ligger under riksdagsspärren.

Den effekten märks om Ipsos räknas om till mandat. Då är det helt jämnt mellan S-V-C och M-SD-KD med 174 mandat mot 175 mandat.

S misslyckats värva från M, SD, KD

Valrörelsen kommer att avgöras av de partier som lyckas värva väljare från det andra blocket. Hittills har S vuxit genom att locka väljare från de egna samarbetspartierna, V, C och MP. Det är inte vägen till seger och majoritet. S kan öka än mer på detta sätt utan att vinna regeringsmakten. Man har misslyckats med att få väljare att lämna M, SD och KD.

Om S fortsätter växa genom att försvaga V och C kan det skapa samarbetsproblem inom det rödgröna blocket. De två små partierna kan känna behov av att markera mot det parti som suger till sig deras väljare.

Valrörelsen kan bli extra intressant av flera skäl. En helt ny konstellation gör anspråk på att vinna riksdagsmajoriteten – M, SD, KD. På rödgröna sidan pågår en kannibalism mellan partierna, det som förr var ett vanligt problem inom det borgerliga blocket.