I minst 20 år har uppenbara faror med den slappa svenska folkbokföringen påpekats. Men styrande politiker har inget gjort medan 800.000 ”samordningsnummer” utfärdades och möjliggjorde tiodubbla identiteter. Först nu säger regeringen att man ska ”motverka brister i folkbokföringen”. 

Regeringen vill skärpa id-kontrollen för personer som flyttar till Sverige. Dessutom föreslås att Skatteverket ska göra fler kontrollbesök i hemmet.

– Det måste vara ordning och reda i registren, säger finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff på fredagen.

Jag kunde inte annat än skratta när jag hörde detta. Hånskratta.

Kriminellt paradis

Detta har varit ett uppenbart hot mot nationens säkerhet i årtionden. Hot mot svenska folket. Människor i kriminella syften har hur enkelt som helst kunnat ta sig till Sverige och leva med tiofaldiga identiteter. Det har försvårat allt från mordutredningar till bedrägerier, penningtvätt, svartjobb och fusk med socialbidrag.

Svensk ineffektiv folkbokföring och id-kontroll har skapat ett kriminellt paradis i världen.

Men Socialdemokraterna har inget gjort åt problemet. Det är som om partiet försvarat dem som vill vara kriminellt ”kreativa”.

Varför agerar S just nu?

Plötsligt har Socialdemokraterna ändrat ton.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Våra register ska inte kunna användas för att upprätthålla ett skuggsamhälle, säger Damberg.

Nu ska partiet sluta fråga om varje mördare och kriminell: ”Vad har den stackaren varit med om?”

Varför just nu? Därför att svenska folket blivit mer konservativt. Och det är snart val. Då kan Socialdemokraterna sälja sin själ för att vinna röster.

Alldeles otillräckligt

Mer viktigt än att åtgärda detta samhällsproblem är för Socialdemokratin att det ska framstå som om man gör något.

Aftonbladet rapporterar att Skatteverket ska få utökade befogenheter att besluta om kontrollbesök och skärpa id-kontrollen för personer som flyttar till Sverige – bland annat ska en persons biometriska uppgifter kunna kontrolleras. Den som anmäler flytt till Sverige behöver personligen infinna sig hos Skatteverket för identitetskontroll.

Vidare vill regeringen även stärka åtgärderna om en person folkbokfört sig på en adress där någon annan redan bor. För personer som är felaktigt folkbokförda föreslås Skatteverket få möjligt att kunna besluta att personen i stället folkbokförs i den kommun där personen senast var folkbokförd.

Nya system med obligatorisk biometrisk data krävs

Lägg märke till ordet ”kunna kontrolleras”. Regeringen slår inte näven i bordet och säger ”ska kontrolleras”. Nej, det vore för jobbigt för alla kriminella. Bara en del, de Skatteverket har lust att kontrollera ska granskas. Inte alla.

Återigen ser vi ett kraftigt slag i luften från S-regeringen. Ingenting kommer förmodligen att förändras. Så länge regeringen bara säger att myndigheter får utföra kontroll, istället för att med all politisk makt och lagstiftningskraft slå fast att alla ska kontrolleras och att alla system ska utformas så att biometrisk data är ett villkor för varenda bidragskrona som utbetalas, så länge kommer fusk, bedrägeri och kriminaliteten att fortsätta florera i Sverige.

*

Minns ni? Nyheten: Tre personer – 38 identiteter.