Nu menar FN att Europa ska ta emot flyktingar från Mellanöstern på samma sätt som man tar emot ukrainska flyktingar. Det är fel. Saudiarabien ligger tio mil från Syrien och Kina är grannland till Afghanistan. Varför kräver inte FN att de tar ansvar för flyktingar i närområdet?

Återigen hamnar debatten om migration och flyktingar i diket. Och återigen är det endast Sverigedemokraterna som står upp för sans och balans.

Och för logiskt tänkande.

Flyktingar från krig ska tas omhand i närområdet. Första säkra land. Men i medier och debatter är det alltid Europa som ska ta emot all världens flyktingar.

FN skuldbelägger Europa

Nu senast är det FN:s flyktingkommissarie. Han tycker det är utmärkt att Europa tar emot flyktingar från Ukraina, men vill att Europa tar emot många fler också från Mellanöstern.

– Andra människor går igenom precis samma sak. De flyr också från stora faror och risker, så de behöver samma gehör, säger Filippo Grandi till SVT.

Han vill att Europa håller sina gränser öppna för människor från Mellanöstern, Syrien och Afghanistan, även om dessa länder ligger betydligt längre ifrån Europa än andra rika och säkra länder i närområdet.

FN ställer inga krav på Saudiarabien och Kina

FN ställer alltså hårda krav på Europa, men riktar inga krav på de länder som ligger i närområdet för Mellanöstern, Syrien och Afghanistan.

Låt mig bara ge två exempel: Afghanistan är grannland till Kina. Syrien ligger mindre än tio mil bort från Saudiarabien. Varför kräver inte FN att Kina och Saudiarabien tar emot flyktingar från deras närområden?

Varför?

När ukrainare människor flyr över gränsen till Polen är Europas närområde. Då har Europa ett ansvar.

När afghaner och syrier flyr vorde det logiskt att FN avkräver rika länder i dessa flyktingars närområdet samma ansvarstagande. Kina är en av världens största ekonomier. Sauidarabien är ett rikt oljeland.

Europa ska inte vara världens samvete

Det är som att FN och diktaturer i världen vill se Europa som världens samvete. Skälet är att många vänsterliberaler faller för detta lurendrejeri. Europa kan inte hålla sina gränser öppna för hela världen. Kina, Saudiarabien och andra länder måste ta sitt ansvar i sina närområden.

Allt annat är helt orimligt.