Från vänsterhåll förstår man inte närhetsprincipen. När människor flyr ska har de närmsta grannländerna ett särskilt stort ansvar att hjälpa. När människor flyr från Syrien och Afghanistan ska Saudiarabien och Kina ställa upp. När människor flyr från Ukraina är det rimligt att Europa ställer upp.

Den politiska vänstern försöker få oss att tro att det inte är skillnad på flyktingar och flyktingar. Det märker man när Socialdemokraterna nu pikar ett land som Polen som tidigare inte velat ta emot migrantströmmar från Mellanöstern, men som av någon märklig anledning vill hjälpa kvinnor och barn från det angränsande Ukraina.

Tänk att Polen nu har tagit sitt förnuft till fånga – säger sossarna – och äntligen öppnat sitt hjärta för flyktingar. Naturligtvis måste även flyktingmottagning ske med urskillning och hjärna. Naturligtvis ska vi i Europa göra skillnad mellan människor från Mellanöstern och Afrika och människor från Europa. Allt annat är vansinne: vänsterns vansinne.

Detta utvecklar Richard Sörman i krönika i Riks: