Problemen inom Centerpartiet är omfattande. Utöver massavhopp från både riksdagsledamöter och anställd personal har partiledningen också mörkat allvarlig kritik i jämställdhetsrapport, som att ”även försök till våldtäkt uppgavs förekomma/ha förekommit”.

Det är Aftonbladet som kontaktat en rad anställda och tidigare anställda i Centerpartiet centralt. De vill inte framföra offentlig kritik mot Annie Lööf men uppger att arbetssituationen är omöjlig. Men trots att man slagit larm och tagit upp problemen med partistyrelsen, har ledningen tystat ner kritik.

Mörkade kritisk jämställdhetsrapport

När en internrapport om jämställdhetsarbete dokumenterade svåra problem, om allt från ”idéförtryck” och tystnadskultur till försök till våldtäkter inom partiet, valde partistyrelsen att medvetet mörka utfallet. Istället publicerades förra veckan en tvättad sammanfattning.

– Jag tycker det var fel beslut. Det finns ett stort värde i att vara transparent med det som inte fungerat och att redovisa för medlemmarna att det finns problem, säger partistyrelseledamoten Julia Eriksson till Aftonbladet.

Våldtäkter inom partiet

Rapporten ger en skrämmande bild av situationen internt inom partiet. I rapporten som tidningen kommit över står:

“De svarande uppgav att formen av sexuella trakasserier främst handlar om olämpliga kommentarer riktade mot kvinnors utseenden, ovälkomna och påträngande sexuella inviter … Men även försök till våldtäkt uppgavs förekomma/ha förekommit.”

Från tiden innan Metoo 2017 kom det i rapporten även upp allvarliga fall som polisanmälts:

“Samtliga av dessa fall rörde sig om mycket grova övergrepp i form av rena brott, inklusive grova våldtäkter som polisanmälts. Ett flertal av de intervjuade anser att hanteringen av dessa ärenden från Centerrörelsens sida har varit bristfällig på många vis.”

Bytt ut jämställdhetsrapport

Aftonbladet uppger att efter det att tidningen konfronterat C-ledningen om den interna jämställdhetsrapporten har partiet bytt ut sammanfattningen av rapporten – och hävdar att fel version legat ute på hemsidan sedan i torsdags.

*

Se också: Internt kaos i Centerpartiet.