Socialdemokraterna lägger sig nu så nära Sverigedemokraterna som möjligt. Vad betyder det för oppositionen? Och hur stor omställning är det för SD som förut varit ensamma om sin profilering?

I årets valrörelse är inte Sverigedemokraterna ensamma om att vara för hårdare straff och tydligare krav på migranter och rimliga skatter ovanpå el-, bensin- och dieselpriserna. Dessa ståndpunkter fördömdes förut av andra partier som rasism. I årets valrörelse kramas de om som sunt förnuft av både S och M.

– Om vi skulle vila på gamla meriter, då kommer det gå snabbt utför. Det får vi akta oss för, säger vice partiledaren Henrik Vinge (SD) i programmet ”Bakom kulisserna” i Riks.

Sedan lägger han till:

– Däremot finns det en trovärdighetsaspekt. Socialdemokraterna har börjat säga som oss, men de kommer inte att kunna genomföra det och bottnar de verkligen i det? Eller är det något dom bara säger?

Nu är S de verkliga populisterna

Henrik Vinge menar att det nu är ombytta roller. Förut har SD kallats populister eftersom man ifrågasatt hur och med vem partiet ska få igenom sin politik. Om oppositionens tre partier får majoritet i valet i höst kan mycket av SD:s politik genomföras i praktiken.

– Det blir viktigt för oss att betona genomförbarheten. Om vår sida får majoritet kan vi genomföra rejäla straffskärpningar, minskad invandring, sänkta bränslepriser. Det blir verklighet, säger Vinge.

Det Socialdemokratiska partiet, om de skulle få behålla regeringsmakten i höst, då måste de kompromissa allt med V, MP och C som inte alls är för en skärpt hållning på de här områdena.

– Så vilka är populisterna nu? Socialdemokraterna kommer att stå och säga det här för att vinna väljare, men de vet att det inte alls är säkert att det kan bli av.

Vinge menar att Socialdemokraterna kommer att få svårt att nå trovärdighet i sitt nya budskap eftersom det är en ”omvändelse under galgen”.

Triangulering a la S

Det är positivt att andra partier tar till sig Sverigedemokraternas politik. Men det gör samtidigt att SD inte blir ett lika tydligt alternativ.

– Det blir farligt om dom bara anammar retoriken, men det sedan inte blir något av. Och den risken är ganska stor. Vi kan få en valrörelse där S pratar om olika inslag av restriktiv invandringspolitik, men om de sedan vinner, vilket det finns risk att de gör, då sätter de sig med V, MP och C. Och då blir det ingen restriktiv invandringspolitik. Då blir det fyra år till av samma, menar Henrik Vinge.

*

Se hela samtalet där Richard Sörman intervjuar Sverigedemokraternas vice ordförande Henrik Vinge i ”Bakom kulisserna” i Riks: