Att det västliga önsketänkandet om gemensamma universella värderingar saknar förankring i den hårda verkligheten står nu klart. Ryssland invaderar Ukraina – ännu endast i två regioner. FN har sammanträtt men har inget annat än ord att erbjuda. ”Det hjälplösa säkerhetsrådet”, skriver Der Spiegel.

Trots ytterst hårda fördömanden av Ryssland blev säkerhetsrådets möte resultatlöst när det kommer till handling. ”Ryssland lämnar mötet och försvinner sedan ut i natten utan konsekvenser för Putin”, skriver Marc Pitzke i Der Spiegel (betallänk) och summerar: ”Säkerhetsrådet är en fars”.

I ett extrainsatt program med Utrikessvepet i Riks (se nedan) rapporteras om läget efter att Ryssland igår gick in med trupper i två av Ukrainas regioner, Luhansk och Donetsk, och erkänt dem som självständiga republiker.

Reaktionerna från USA:s president Joe Biden är otydliga. CNN:s Vitahuset-korrespondent har rapporterat att en senior medarbetare till presidenten påpekat att Ryssland haft trupper i de nu aktuella regionerna i åtta år. Detta som ett sätt att tona ner allvaret i situationen.

I Frankrike diskuterar man president Macrons resultatlösa samtal med den ryske presidenten. Några militära aktioner är inte aktuella. Och i Tyskland är man än mer försiktiga eftersom man är så starkt beroende av rysk gas.

Klart är att Ryssland uppträder imperialistiskt och kränker Ukrainas nationella självbestämmande.

Västvärldens respons på den ryska aggressionen är i nuläget okänd. Hur kommer man att agera? Den frågan är i nuläget (lunchtid tisdag) i högsta grad obesvarad.

UPPDATERING: Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) vägrar kalla den ryska militära agerandet för en invasion i Ukraina: ”Ska jag definiera invasion? I så fall får jag återkomma, men det är en tydlig kränkning.” Det ligger i linje med Joe Bidens undfallenhet i natt.