Tyskland befarar att Ryssland hämnas mot de europeiska länder som är beroende av rysk naturgas, om de inför sanktioner efter ökad rysk aggression mot Ukraina.

Om Ryssland stänger av gasleveranserna kan det förlama Europas största ekonomi, Tyskland. Den oron framför tyske finansministern Christian Lindner till Financial Times (betalvägg).

Ryssland har alltid har varit en pålitlig leverantör av naturgas till Tyskland, även under det kalla krigets höjdpunkt.

”Om man tittar på det kalla kriget, vad som än hände mellan Nato och Warszawapakten, fanns det aldrig en situation där politisk spänning skulle skada samarbetet inom energisektorn,” sa Lindner. ”Saker och ting kan vara annorlunda nu”, säger Lindner till tidningen.

Men det kan förändras om Ryssland invaderar Ukraina och västvärlden straffar Moskva med ett svängande sanktionspaket,

Amerikanske presidenten Joe Biden sa i veckan att Ryssland kan vara redo att invadera Ukraina under de närmaste dagarna, efter att ha samlat omkring 150 000 soldater vid den ukrainska gränsen.

Västvärlden har varnat Rysslands president Vladimir Putin för ödesdigra ekonomiska konsekvenser om han attackerar sin västra granne. Tyskland har gjort det klart att dessa kommer att inkludera upphörandet av Nord Stream 2-ledningen som för rysk gas direkt till Europa under Östersjön.

Vissa fruktar att Kreml skulle kunna svara på sanktionerna genom att minska eller till och med stoppa gasflödet till Europa, som är 40 procent beroende av Ryssland. Lindners kommentarer tyder på att ett sådant scenario tas på allvar i Berlin.

Tidningen återger inte varför Tyskland blivit så beroende av rysk gas: snabbavvecklingen av kärnkraften – såväl borgerliga som socialdemokratiska tyska politiker lät Miljöpartiet i styra. Nu ventilerar finansministern formuleringar som kan tolkas som att Tyskland inte kan stå upp mot Ryssland, utan att skadas mer än Ryssland av införandet av eventuella sanktioner.