Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att västvärlden måste arbeta ”väldigt hårt” för att hitta alternativa energikällor bortom Ryssland. Det säger han till CNBC samtidigt som samtalen om potentiella sanktioner intensifieras.

Scholz tillhör det tyska socialdemokratiska partiet som för 20 år sedan beslutade snabbavveckla all kärnkraft i Tyskland. När Angela Merkel tillträdde 2005 bromsades först avvecklingen, men Merkel ändrade sig och föll för miljörörelsens krav på snabbavveckling. I år, 2022, ske sista tre kärnkraftverken i Tyskland stängas.

Istället för kärnkraft har Tyskland blivit beroende av främst naturgas från Ryssland, något som nu visat sig var säkerhetspolitiskt katastrofalt.

– Det sker mycket export av olja, kol och gas från Ryssland till många länder, ursäktar sig Scholz i en intervju för amerikanska CNBC.

Minska beroendet av rysk gas

Scholz är inte den enda som diskuterar behovet av att minska energiberoendet av Ryssland. Under helgen sa både EU:s Ursula von der Leyen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att sådana åtgärder är viktiga.

Europa har att ”arbeta hårt” för att minska sitt energiberoende av Ryssland, sa Stoltenberg och tillade, ”vi måste vara mindre beroende av energi från en källa.”