Den socialdemokratiska valberedningen placerar infrastrukturminister Tomas Eneroth som etta på partiets lista till riksdagen för Kronoberg. Detta trots att han anklagas för sexuella trakasserier och möter motstånd i sitt hemdistrikt.

På fredagseftermiddagen blev valberedningens förslag offentligt. Det är en oenig valberedning som för fram hans namn i toppen på valsedeln. Expressen kan avslöja att flera i valberedningen inte backade upp honom på grund av anklagelsen om sexuella trakasserier – en utredning som senare lades ner.

Ville stryka Eneroth

Flera av de elva ledamöterna i valberedningen ville helt stryka hans namn. Orsaken är incidenten i samband med Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i november då Tomas Eneroth anklagades för att ha tafsat på en partikollega och ombud från Kronobergs län i samband med en förfest till kongressmiddagen. Kvinnan var ett av åtta ombud på kongressen. 

Incidenten ledde till interna förhör och en polisanmälan från en tidigare S-riksdagsman vilket ledde till förundersökning med förhör. Senare skevs anmälan av med motiveringen att det var en ”flyktig beröring” som inte kunde betraktas som sexuellt ofredande.

Men bland en del av Tomas Eneroths partikamrater i länet är händelsen inte utagerad. Enligt uppgift till Expressen ska partimedlemmar även ha uppmanat Eneroth att stiga åt sidan och inte kandidera.

Anna Johansson och Anders Ygeman

Det är inte ovanligt att Socialdemokraterna sätter en skandalomsusad politiker som etta på riksdagsvalkretsarnas valsedel. När Anna Johansson och Anders Ygeman tvingats avgå som ministrar sedan de negligerat det stora it-läckage som skedde från Transportstyrelsen, utsågs de ändå som första namn på riksdagslistan i Göteborg och Stockholms stad i valet 2018.