Svenska folket vill bistå Ukraina med pengar, krigsmateriel och männen med vapen. Det visar opinionsmätning från Sifo/Expressen. 

Det finns en majoritet i svenska folket för att skicka annan krigsmateriel och pengar till stöd för Ukraina. Mer än varannan man som svarat (53 procent), vill också att Sverige skickar vapen till Ukraina. Bland kvinnorna som svarat uppger bara 24 procent att Sverige bör skicka vapen, skriver Expressen.

Stödet för att skicka vapen är som minst hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet (18 respektive 20 procent) medan stödet är som störst hos Moderaterna och Sverigedemokraterna (48 och 55 procent).

Oppositionspartierna – Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – kräver att regeringen ska exportera vapen till Ukraina.

Men Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) har inte velat lova hjälp med att skicka vapen till Ukraina, trots det krigshärjade landets vädjan. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har fått uppdrag att utreda vilken typ av hjälp man kan bistå med.