Miljöminister Annika Strandhäll (S) har åter blivit påkommen med att inte betala räkning som hamnat hos kronofogden. ”Mona Sahlin-vibbar” heter det i sociala medier. Hur kan vi ge makten över hela statsapparaten till personer som inte klarar av att hantera sin egen privatekonomi?

På torsdagen registrerades en ansökan om ett betalningsföreläggande från Värmdö kommun riktad mot Annika Strandhäll som inte betalat avloppsavgift till sin kommun.

– Vi kommer nu påbörja arbetet med att delge henne, säger en medarbetare på Kronofogdens kundtjänst till DN.

Annika Strandhäll skriver i en kommentar till DN att hon nu betalt räkningen och förseningsavgiften – efter att medierna uppmärksammat det hela.

Vad är det med sossar och ovilja att betala för sig?

Det är ju inte första gången som Annika Strandhäll får svara på varför hon inte betalar räkningar som istället hamnar hos kronofogden. När hon blev minister igen i höstas uppdagades flera obetalda räkningar. Då gav hon skulden till sin partner, som är död. Knappast moraliskt snyggt.

Den här gången kan hon inte skylla på döda.

Och det är inte första gången en socialdemokratisk minister gång på gång uppvisar kolossal klantighet i privatekonomiska spörsmål. Mona Sahlin föll på att hon lät skattebetalarna stå för hennes konsumtion av Toblerone mm och sedan ljög om det. Hon kom tillbaka, men lämnade offentligheten när det avslöjades att hon skrivit intyg om att hon betalat lön och arbetsgivaravgift för sin livvakt, även om hon inte gjort det.

Dina och mina pengar

Jag tror att det ligger i ideologiskt perspektiv. Socialdemokrater tycker att skattebetalarnas tvångsinbetalda andelar av sin lön tillhör staten. Och det som tillhör staten kan regeringen använda. Till lite vad som helst som känns bra.

Socialister och kommunister har ingen respekt för att löntagare och företagare betalar en stor del av lönen för mödan av sitt arbete i skatt. Och att de därför måste kunna räkna med att skattemedel används effektivt. Till sjukvård, omsorg, försvar, polis, infrastruktur.

Det är länge sedan S-politiker levde efter devisen: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Den brukar tillskrivas socialminister Gustav Möller. Även om man inte sa exakt så, var det förr folkets väl som stod i fokus, inte egna privilegier.

Det är tid att lyfta fram devisen igen. Men då krävs en konservativ regering som respekterar att skattemedlen inte är en skattkista man kan slösa med, utan ska gå tillbaka till folket genom tjänster man inte kan ordna lika effektivt på andra sätt än genom statliga verksamheter.

Kan verkligen en individ som inte förmår betala sina egna räkningar, sköta statskassans hundratals miljarder?