På en pressträff med statsminister Magdalena Andersson utbildningspolitiken fick hon frågor om desinformationskampanjen som islamistiska rörelser runt om i världen nu bedriver mot Sverige.

Svenska myndigheter kidnappar barn från muslimska familjer, heter det i en omfattande desinformationskampanj på nätet som just nu riktas mot svensk socialtjänst. Och som på senare tid har intensifierats.

– Ju mer detta sprids ökar potentialen för att någon gör något. Hotbilden mot Sverige ökar, har terrorforskare Magnus Norell sagt när han analyserat läget.

Sprids av svenska medborgare

När statsminister Magdalena Andersson får frågor om utvecklingen konstaterar hon att personer i Sverige deltar i spridandet av provocerande desinformation.

– Jag tycker att det här är bekymmersamt. Det är också så att de här uppgifterna sprids i Sverige och av svenskar. Jag ska också säga att den här typen av rykten är inte heller nya. Det är någonting som jag har mötts av många gånger när jag har rest utomlands och det handlar ju om att vi i Sverige har möjlighet att omhänderta barn som far illa i hemmet, säger Magdalena Andersson.

Hon får också frågan hur hon ser på att det finns svenskar med invandrarbakgrund som menar att myndigheterna omhändertar just deras barn.

– Det ska man så klart också veta, om man söker sig till Sverige, att här ser vi till barnens bästa, inte till föräldrarnas. Om de sakerna står emot varandra, ja då sätter vi alltid barnen i första rummet, säger Magdalena Andersson som dock inte gick in på varför invandrare i Sverige inte känner till detta.