Ska Magdalena Andersson (S) kunna fortsätta som statsminister efter valet behöver hon stödpartier som C, V och MP. Men tålamodet med MP inom S är slut, enligt källor.

KOMMENTAR. De rödgröna partierna var inte alls synkroniserade inför partiledardebatten i måndags. Flera kommentatorer pekade på hur samstämmiga M, SD och KD var samtidigt som S-regeringen och dess stödpartier attackerade varandra.

Totalförbrukat

Denna splittring på rödgröna sidan var ingen tillfällighet. Nu visar källor att Socialdemokraterna i regeringskretsen är trötta på Miljöpartiets stolligheter.

– Vårt tålamod med dem är totalförbrukat. Varför behövs ens Miljöpartiet? Det är många av oss som frågar oss det, sammanfattar en central S-källa i regeringskansliet stämningsläget för Expressen (betalvägg).

S-regeringen har tagit ett antal beslut sedan MP lämnade regeringen i november, bland annat om slutförvar av kärnbränsle. Det ser miljöpartisterna som ett stort svek

– Det är ett hårt slag mot hela klimatpolitiken. Jag tycker det är sorgligt och upprörande att se hur S agerar, säger en ledande miljöpartist.

S suckar över sitt beroende av MP

Enligt Expressens källor vill många inom S bli av med Miljöpartiet och man skulle inte sörja om MP åkter ur riksdagen i höstens val. Detta trots att de, säg, 3,5 procent av rösterna som MP kan komma att få i riksdagsvalet i så fall inte räknas in i det regeringsunderlag Socialdemokratin behöver för att kunna vinna valet. Hamnar MP under 4 procent får partiet inga mandat alls i riksdagen.

– Vi sitter med den verkligheten att vi sannolikt kommer behöva dem efter valet, säger en tung S-källa.

Denna djupa suck från S borde säga något till väljarkåren. Varför rösta på rödgröna partier om de är så splittrade och därför inte kommer att kunna regera landet på ett effektivt sätt?

Under valrörelsen är det viktigt att informera väljarna om att en röst på S också är en röst på att ge MP makt, eftersom de rödgröna behöver MP för att alls kunna vinna regeringsmakten.