I en DN-intervju öppnar L-ledaren Nyamko Sabuni för att släppa fram en regering där SD ingår. Det är den enda rimliga hållningen för den som är icke-socialist och respekterar parlamentarisk demokrati. Men ståndpunkten möter internt motstånd. 

Sedan Jan Björklund och Liberalerna ingick ”januariavtalet” och släppte fram Socialdemokraterna till regeringsmakten i januari 2019, trots att man gick till val på att stödja en borgerlig statsminister, har partiet sjunkit under riksdagsspärren i mätningarna. I senaste SVT/Novus får Liberalerna 2,7 procent, vilket är en nivå långt under spärren.

Partiet valde sedan Nyamko Sabuni till partiledare. Hon var en uttalad kritiker till januariavtalet och Liberalerna fick detta avtal på fall, sedan SD och V tagit initiativ till att fälla S-regeringen i misstroendeförklaring sommaren 2021.

Men stridigheterna om hur L ska agera i kommande statsministeromröstningar är fortsatt omfattande.

Alltför rakt besked från Sabuni

När Nyamko Sabuni i DN-intervjun häromdagen inte längre vill lova att partiet ska stoppa en regering där Sverigedemokraterna ingår blir det därför reaktioner.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, säger hon i intervjun.

Förra våren beslutade L:s partiråd att man ska sikta på att sitta med i en borgerlig regering efter nästa val. L ska i en sådan regering kunna söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier, inklusive Sverigedemokraterna.

Att medverka till att SD får sitta med i en regering är dock uteslutet för L, ansåg partirådet.

Sabuni fick backa och utstå illojal läcka

Sabuni har därför fått ta tillbaka sin öppning i DN-intervjun. Och någon i partistyrelsen har till media läckt den interna kommunikationen, vilket tyder på illojalitet och djupa motsättningar.

Det är inget snyggt agerande från ”partivänner” i ledningen.

Medlemmarna i Liberalerna valde Nyamko Sabuni till partiledare just därför att hon var rak och inte så ängslig kring samtal, förhandlingar och samarbete med Sverigedemokrarna – när man tycker ungefär lika. Det är en hedervärd och rakryggad hållning som vann henne partiledarposten. Men högre upp i partiet, och särskilt i Stockholm, är man rabiata intrigmakare som låter sig bli Socialdemokratins nyttiga idioter genom att blockera icke-socialistiskt samarbete.

Det är sorgligt att se hur partiledare som Nyamko Sabuni, som har integritet och sunt förnuft, mals ned i interna maktkamper av hysteriska partiaktivister. Det är enklare än någonsin att hålla med Jimmie Åkesson när han sagt att ”Liberalerna är ett meningslöst parti”.