S-politikern i Filipstad åtalades för sju våldtäkter men dömdes på onsdagen i Värmlands tingsrätt för två att dem till fängelse i tre år och fyra månader. Samtidigt konstaterade rätten i sin dom att mannen bör skiljas från sina kommunala uppdrag.

Som Samtiden tidigare rapporterat, häktades en socialdemokratisk politiker med tunga kommunala uppdrag i höstas. Han misstänktes för våldtäkter i mer än ett fall. Politikern ska ha begått våldtäkterna under två års tid. Två andra män har misstänkts för våldtäkt mot samma målsägande men de förundersökningarna har lagts ned i brist på bevis.

Tingsrätten dömer nu mannen till tre år och fyra månaders fängelse, rapporterar SVT Värmland. Dessutom skiljs mannen från de politiska uppdrag som Socialdemokraterna givit honom.

Mot bakgrund av att (mannen) döms för allvarlig brottslighet är det enligt tingsrättens bedömning uppenbart att han inte längre är lämplig att inneha de förtroendepositioner han har. Han ska därför skiljas från Uppdragen”, står det i domen.

Socialdemokraterna har startat en process för att utesluta mannen ur partiet. Det uppger Socialdemokraternas ombudsman i Värmland Camilla Anglemark i ett mail: ”Som vi tidigare klargjort så saknar vi helt förtroende för den nu dömde politikern. Han har ingen plats i vårt parti.”