Socialdemokraterna tappar två procentenheter i januari enligt SVT/Novus. Samtidigt tappar också Vänsterpartiet stöd och Miljöpartiet ligger under spärren. Det ser ut som om luften kan ha gått ur de rödgröna.

De tre oppositionspartierna ökar med tillsammans 1,3 procent vilket gör att det åter är mycket jämnt mellan de rödgröna och den konservativa oppositionen. Det framgår av SVT/Novus. Omräknat till mandat leder de rödgröna med 176 mot 173.

Det krävs inga stora förändringar för att M, SD och KD skulle få egen majoritet i riksdagen.

S ökning har bytts i nedgång

Huruvida detta är ett trendbrott återstår att se. Socialdemokraterna rusade under hösten som en följd av att man valde ny partiledare och statsminister. Magdalena Andersson fick en smekmånad, på samma sätt som exempelvis Håkan Juholt. Frågan är om den nu är över.

När det gäller MP och L kan inget trendbrott skönjas. De ligger fortsatt långt under spärren för att få vara med att dela på riksdagsmandaten.