De invaderande styrkorna i Ukraina har mött hårt motstånd. Den ryska militären fick snabbt problem. Det är en stor missräkning för ryssarna att ukrainarna inte ger upp. Men Ryssland har stora trupper i reserv.

Under invasionens första dag följde Putins generaler och trupper en läroboksstrategi för landinvasioner. De attackerade landets militära anläggningar och luftförsvarssystem med missiler som avfyrades i försök att ta kontroll över luftrummet och sedan föra styrkor mot Kiev, huvudstaden, med målet att halshugga den demokratiskt valda presidenten Volodymyr Zelensky och hans regering, skriver New York Times (betalvägg).

Invasionen bromsade in

Men sedan bromsade invasionen in. Det är en sak att korsa gränsen till ett annat land med stridsvagnar och artilleri, skyddade av stridsflygplan ovanför. Det är en helt annan sak att belägra städer och en armé befolkad av människor som är villiga att sätta sina liv på spel för att skydda vad de ser som sin suveräna rätt till självbestämmande, konstaterar analytiker vid Pentagon.

Efter första dygnet i Ukraina tappade ryska styrkor fart, när ukrainska soldater gjorde motstånd.

Inga befolkningscentra har tagits, sa en hög tjänsteman till reportrar vid Pentagon på fredagen. Inte heller hade Ryssland ännu lyckats uppnå luftherravälde över Ukraina, dels för att ukrainarna använder mobila system och dels för att ryska missiler har träffat gamla luftvärnsplatser, vilket kan visa på en brist i Rysslands underrättelsetjänst.

Det ukrainska luftförsvaret och missilförsvarssystemen försvagades efter hand, men landets flygvapen flög fortfarande flygplan och nekade lufttillträde till Ryssland.

Dessutom, sa Pentagon-källan, genomförde Ryssland de flesta av sina initiala operationer under dagen, vilket tyder på att dess förmåga att slåss på natten är dålig. Nattliga aktioner är annars ett kännetecken för den amerikanska militären.

”Ukrainska väpnade styrkor fortsätter att erbjuda starkt motstånd”, säger generallöjtnant Jim Hockenhull, brittisk chef för försvarsunderrättelsetjänsten.

Ryssland har stora reserver

Med det sagt varnade Pentagon-tjänstemän för att Ryssland bara hade skickat in en tredjedel av de 150.000 till 190.000 soldater som de hade samlat vid Ukrainas gränser, så Moskva kunde intensifiera trycket när som helst. Ryssland befinner sig fortfarande i de inledande faserna av en operation som kan ta två till tre veckor att beslagta större delen av landet.

Den ryska militären, med sitt avgörande försprång inom cyberkrigföring, stridsvagnar, tunga vapen, missiler, stridsflygplan, krigsfartyg och stort antal soldater, gör att man militärt har stort övertag över Ukraina.

Rysslands president Putin kan snabbt skicka in fler trupper, säger källor i Pentagon till tidningen.