Under natten till torsdagen har Ryssland genomfört luftangepp mot Ukrainas huvudstad Kiev och andra städer. Den ryske presidenten Vladimir Putin bekräftar i ett TV-tal kl 04 att man inleder en ”speciell operation” i Ukraina.

Den ryske presidenten uppmanade de ukrainska trupperna att lägga ned sina vapen och återvända hem och varnar andra länder från att blanda sig i, annars väntar ”konsekvenser som man aldrig tidigare skådat”.

– Putin har precis inlett en fullskalig invasion av Ukraina. Fredliga ukrainska städer är under strejker. Detta är ett anfallskrig. Ukraina kommer att försvara sig och kommer att vinna. Världen kan och måste stoppa Putin. Det är dags att agera nu, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter strax före kl 05 på morgonen.

Förutom Kiev har explosioner rapporterats från bland annat Charkiv, Kramatorsk och Mariupol. Ukrainas krisberedskapsmyndighet uppger att attacker skett i tio regioner, främst i öst och syd, däribland har flygplan träffats på flygplatser, rapporterar amerikanska medier.

Reuters rapporterar:

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy säger att Ryssland har genomfört missilangrepp mot ukrainsk infrastruktur och gränsvakter, och att explosioner har hörts i många städer.

Han sa att krigslagar har förklarats och att han har pratat med USA:s president Biden per telefon.

Media rapporterade att militära ledningscentraler i Kiev och staden Charkiv i nordost hade träffats av missiler medan ryska trupper hade landat i de södra hamnstäderna Odessa och Mariupol.

Ryskstödda separatister säger att de har inlett en offensiv mot den ukrainskkontrollerade staden Shchastia i öst, uppger Rysslands nyhetsbyrå Interfax, och explosioner skakade också utbrytningsstaden Donetsk i östra Ukraina.