Vid midnatt släppte majoriteten av alla restriktioner som införts för att begränsa spridningen av covid-19.

Det har då gått nästan två år sedan smittan på allvar fick fäste i Sverige. Frågan är om det går att säga att pandemin nu är över.

– Så som vi känner den här pandemin skulle jag säga att det är över. Pandemin är inte över, men så som vi känner den med restriktioner, begränsningar och tvära kast, säger socialminister Lena Hallengren (S).

För dem som ännu inte har vaccinerat sig finns en del rekommendationer kvar. Det samma gäller för personal inom vissa yrken. Man bör stanna hemma om man har symtom. Man måste inte testa sig men jobbar man i vård och omsorg så finns det särskilda förhållningsregler om testning.

Men restriktioner som deltagartak, avstånd mellan sällskap och sånt – allt det är nu borta.