När ett vapendirektiv från EU om att stoppa terrorister har S-regeringen använt lagstiftningen för försöka att stoppa sportskyttar och jägare. Deras klappjakt på hederliga medborgare med vapenintresse gör nu att EU-kommissionen stämmer svenska staten för att man inte följer vapendirektivet.

KOMMENTAR. Det är häpnadsväckande hur illa justitieminister Morgan Johansson (S) sköter justitiedepartementet och svenskt lagstiftningsarbete. I en makthungrig manöver för att genomföra S-politik övertolkar han EU-direktiv och försöker använda dem som argument för att driva riksdagen framför sig.

Riksdagen har inte gått på detta fula maktspel.

I riksdagen röstade en klar majoritet ned regeringens överreglerande förslag i januari.

Regeringens manipulation avvisas

– Genomförandet av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv har pågått ett tag, och det verkar inte som att vi har nått mållinjen riktigt än. En av anledningarna till att det tar så lång tid är att regeringen försöker använda ändringsdirektivet för att införa mer långtgående begränsningar än vad som krävs, sa Per Söderlund (SD).

– I stället har regeringen gång på gång lagt fram förslag som försämrar för landets jägare och skyttar. I dag kommer vi återigen att avslå ett av regeringens försök att överimplementera EU:s vapendirektiv. Trots att justitieutskottet vid flera tillfällen med all tydlighet har sagt att man inte kommer att acceptera en överimplementering av vapendirektivet så fortsätter regeringen med försök att ständigt överimplementera vapendirektivet, sa Sten Bergheden (M)

– Man får … inte bunta ihop jägare och sportskyttar med dem som beter sig allra värst i samhället, sa Ingemar Kilström (KD).

Till och med Vänsterpartiet röstade emot regeringen i januari.

– I sin iver att stoppa illegala vapen i kriminella gängmiljöer har regeringen gått för långt. Det finns inget stort problem med att jägares och sportskyttars lagliga vapen används i kriminella kretsar i Sverige, vilket regeringen verkar tro, sa V-ledamoten Linda Snecker.

Nu stäms svenska staten av EU-kommissionen

Eftersom Morgan Johansson försökt använda EU:s vapendirektiv för att sabotera sportskyttet och jakten har någon lagstiftning för att försvåra för terrorister inte antagits. Sverige ska ställas därför inför rätta i EU-domstolen. Det meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

– Nu får vi ta en ny dialog med oppositionen, säger  justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till SVT.

Frågan är om Morgan Johansson begriper att när S röstats ner, gäller majoritetens uppfattning – ialla fall i en demokrati.