Hovrätten fastställer eller höjer straffen för de närmare 30 personer som i tingsrätten dömdes till sammanlagt 147 års fängelse. Den största gängrättegången i Stockholms historia mot det så kallade Vårbynätverket är därmed över.

Den utpekade ledare Chihab Lamouri döms till 17 år och tio månaders fängelse, som i tingrätten.

Brotten som åtalet omfattar är försök till mord på en man inom en rivaliserande gruppering, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott, för att nämna några exempel.

Av polis i utlandet avkrypterade samtal

Bevisningen bygger till stor del på kommunikation i den krypterade appen Encrochat, och uppgifter som alltså utländsk polis bidragit med och därmed ska ha äran för. Svensk polis har inte med nuvarande lagstiftning kunnat avlyssna kriminella på detta sätt.

Eftersom det nu är känt att avlyssning från utlandet kan ske, kommer kriminella gäng förmodligen att bli försiktigare i framtiden, så denna stora framgång mot gängkriminella är också ett engångsfall och kommer inte att kunna upprepas.

P3-rapparen Yasin döms

Hovrätten fastställer också domen mot två rapartister för medverkan i förberedelse till människorov och ett fullbordat människorov av rapartisten Nils ”Einár” Grönberg, som sköts till döds i höstas. Yasin Mahamoud, som vunnit musikpriser av P3 och skrutit med hur han kontrollerar radiokanalen så att de spelar hans musik, dömdes till fängelse i 10 månader för förberedelse till människorov.

Han är dock släppt på fri fot sedan i december eftersom han avtjänat det straff han dömdes till i tingsrätten.

”Brottsligheten har rört grova brott som mordförsök, människorov, synnerligen grova vapenbrott, synnerligen grova narkotikabrott och hantering av sprängmedel”, skriver hovrätten enligt TT.