Miljöpartiet tänker rösta nej till S-statsminister om man inte själva får ingå i regeringen. Det gör att man behöver ställa frågan: Kan Socialdemokraterna vinna val med Miljöpartiet som ryggsäck?

En röst på Socialdemokraterna kommer också att vara en röst för att Miljöpartiet åter kommer att få avgörande inflytande över svensk politik och därmed riskerar industriell avveckling av Sverige.

MP bär skulden

MP går mot att bli riksdagens mest ogillade parti. ”Än värre, för Socialdemokraterna, är att MP är starkt ogillade i den nyckelgrupp som i grunden stöder S men som kan lockas högerut”, skriver Viktor Barth-Kron i Expressen, och fortsätter: ”Miljöpartiet har ju på mer eller mindre goda grunder fått skulden för exempelvis elpriserna och de dyra drivmedlen – men också om något annat, större… Den som vill ha en chans att vinna måste helt enkelt vara trovärdig [om] brottslighet och bristande integration.”

I allt detta är Miljöpartiet diskvalificerat från början för de flesta väljare. De vill inte ha ordning och reda i skolan. De ser inte några problem med kriminaliteten. Och de är för fri invandring.

S måste ta med MP, V och C

Det är därför S nu är så nöjda med att få regera som enpartiregering. Och man hade hoppats kunna gå till val som om man inte var beroende av andra partier. Men det har MP satt stopp för genom att slå fast att partiet kommer att röstar nej till alla regeringar i vilka man inte själv ingår. Det innebär att Socialdemokratin inte kan nå regeringsmakten utan MP i regeringen, om partiet kommer in i riksdagen.

S är helt och hållet beroende av MP, och av V, och av C.

Utan dem blir det ingen socialdemokratisk statsminister efter valet i september.

SD stärker oppositionen

Viktor Barth-Kron menar att MP blir en ryggsäck för S på samma sätt som SD är en ryggsäck för M. Men den jämförelsen håller inte.

Innebörden av MP är att S inte kan föra den industriella politik partiet traditionellt haft, utan tvingas stänga gruvor, stänga kärnkraftverk, lägga ner flygplatser och allmänt försvaga svensk konkurrenskraft därför att MP vill manifestera sin svenska, naiva miljögodhet (som ofta är kontraproduktiv).

Innebörden av SD är inte att driva M i en viljeinriktning man motsätter sig, utan tvärtom förstärker nödvändigheten i att lägga om politiken på kriminalpolitikens och migrationens områden. Här behöver Moderaterna pushas eftersom de annars kommer att avstå från att ta nödvändiga beslut, av rädsla för vänsterkritiken.

Reinfeldts-vibbar

Det finns uppenbara Reinfeldts-vibbar kvar i Moderaterna. Se bara på hur Moderaterna i tre av de största parlamentariska församlingarna i landet omhuldar samarbete med – Miljöpartiet. I Stockholmsregionen, i Västra Götalandsregionen och i Stockholms stad ”styr” moderaterna tillsammans med miljöpartisterna.

Detta urholkar trovärdigheten i Moderaternas profilering på riksplanet. Här kan samarbete med Sverigedemokraterna väga upp den svagheten. Och ju starkare SD blir i valet, desto mindre kan M lyssna på MP.

Sverigedemokraterna kan bli garanterna för att Moderaterna faktiskt inte faller tillbaka i Reinfeldts-flummet. Allt medan Miljöpartiet drar ned Socialdemokraterna i än värre miljöflummande som sänker svenska hushålls privatekonomi.