Flera centrala röster inom Miljöpartiet ångrar beslutet att lämna regeringen i slutet av november förra året. Att gå i opposition var ”det dummaste beslutet” partiet fattat.

Miljöpartiet har det mycket svårt i opinionen och kan få lämna riksdagen i höstens val. Att hoppa av regeringsmakten efter sju år skulle innebära nystart i frihet, men har resulterat i medieskugga. Många i partiet ångrar att man hoppade av. Det rapporterar Dagens Industri i ”Tunga miljöpartister ångrar avhoppet” (betalvägg).

S ”trycker ner oss”

MP lämnade regeringen samtidigt som viktiga frågor på klimatområdet gick mot ett avgörande, och en MP-källa menar att det var ”det dummaste beslutet” som fattats att lämna eftersom Socialdemokraterna nu i stället förhandlat med M i en rad frågor.

En annan källa anser att partiet försatt sig i ett tuffare läge än vad man kunde förutspå, och en tredje säger att relationen till S försämrats kraftigt på ett sätt som blivit värre än väntat.

– Känslan är att de försöker trycka ned oss och ta väljare från oss.

Vill återkomma i S-regering

Trots besvikelsen och ilskan som nu riktas mot Socialdemokraterna är man i Miljöpartiet fast beslutna om att föra partiet tillbaka in i en S-ledd regering efter valet. Det framgår av intervju med Per Bolund i Expressen idag (betalvägg).

Miljöpartiet vill tillbaka till regeringskansliet och ministerposterna. Per Bolund är redo att fälla Magdalena Andersson i en statsministeromröstning efter valet i höst, om hon försöker kroka av MP och istället försöka bilda regering med C.

– Vår linje är väldigt tydlig, och det är att vi röstar emot en regering som inte Miljöpartiet sitter i, säger Bolund.