Förr hade många Liberalerna och Centerpartiet som andrahandsalternativ. Den tiden är förbi. Dessa båda partier, som ingick januariavtal med S och MP och röstade fram socialdemokratisk statsminister, har förlorat sin bredare lockelse hos väljarna.

KOMMENTAR. När DN/Ipsos undersökt hur väljarnas stödröstande kan se ut inför höstens val, framgår vilken lockelse alla partierna har på väljarkåren.

Det gör att man kan räkna ut hur attraktiva partierna är idag jämfört med hur läget såg ut inför förra valet 2018. Det parti som klart mest har utökat sin attraktionskraft är Sverigedemokraterna. Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna tappat stort.

Det framgår om man slår ihop förändring av andelen väljare som uppger att man ”överväger” att rösta på partiet och ”kan tänka sig att rösta på partiet”, för att därefter dra av förändring av andelen väljare som ”överhuvudtaget inte kan rösta på partiet”.

Då har Sverigedemokraterna ökat sin attraktionskraft med 8 procentenheter, medan Centerpartiet tappat 18 procentenheter och Liberalerna 27 procentenheter.

Det visar alltså att Sverigedemokraterna breddar sin potentiella väljarbas medan ”mittenpartierna” kraftigt har minskat sin. Detta ger vid handen att väljarkåren, också när man inte behövt ange exakt vilket parti man tycker är bäst, har flyttat sig bort från vänsterliberaler till mer konservativa.

De andra partiernas rörelser är små. Socialdemokraterna ligger visserligen på plus, men det återstår att se hur mycket det har att göra med partiledarbytet och smekmånaden för Magdalena Andersson att göra.

Källa: DN/Ipsos, kompletterad med netto attraktionskraft.

*

Se inslag i Riks i ämnet: