LO-facket fick betalt i illegala pengar när man sålde semesteranläggningen La Serra i Italien. Förra veckan beslagtogs hela anläggningen på begäran av allmänna åklagaren i staden Santa Maria Capua Vetere, strax norr om Neapel.

Det luktar mycket illa om LO-ledningens fastighetsaffärer med italienska camorran. Polis och åklagare har bedrivit förundersökning om ekonomisk brottslighet kring affären sedan 2018. Myndigheterna pekade redan då ut köparen kunde kopplas till den italienska maffian.

LO anser affären ”avslutad”

Att semesteranläggningen såldes till ett kraftigt underpris väckte misstankar om att något med affären var skumt. I förundersökningen framkommer nu att köparen även misstänks ha betalat med illegala pengar, och att han ska ha sålt tomter på semesteranläggningen innan köpet var klart. Något som är olagligt.

LO menar att affären från deras sida avslutades efter försäljningen.

– Vad som därefter hände, det är klart att det var olyckligt, men det hände efter att vi hade slutfört försäljningen, säger Jens Lundberg, pressekreterare på LO, till Fokus (betalvägg).

Wanja Lundby-Wedin var ordförande för fastighetsbolaget när semesteranläggningen såldes 2014. Hon sitter nu för Socialdemokraterna i Svenska kyrkans högsta ledning, kyrkostyrelsen.

Även då LO-ledningen ägde anläggningen ”pågick konstigheter på La Serra”, skriver Fokus. ”Personal hörde av sig direkt till styrelseledamöterna Wanja Lundby-Wedin och Kjell Ahlberg och vädjade om hjälp. Resultatet blev omplaceringar eller uppsagda avtal. Expressen skrev om personal som hotades”.

Också Affärsvärlden rapporterade om hur en av LO anställd platschef på La Serra förstörde gästernas semester genom att bete sig illa.

Olaglig avstyckning

Den olagliga styckning av anläggningens mark som nu uppdagats, och som började ske då LO ägde verksamheten, förnekar LO att man kände till, även om köparna till de avstyckade husen började dyka upp på La Serra ett helt år innan LO sålde anläggningen. 

Wanja Lundby-Wedin gav uppdraget att sälja LO-bolaget till Carluccio Castelli som i dag leder verksamhet knuten till La Serra. Och LO har fortsatt fullt förtroendet för honom även om han sålde en anläggning vars marknadsvärde var 140 miljoner kronor för 4,1 miljoner. Det kan man kalla dålig affär för LO. I alla fall i de siffror som redovisas officiellt.