Gruvbrytning är nödvändigt för att Sverige ska behålla sitt välstånd, men saklig och logisk argumentation gäller inte i svensk samhällsdebatt. Istället för fakta är det vem som uttalar sig som gäller. Och hur mycket känslor man kan riva upp.

Det är något som förre M-ministern Sven Otto Littorin vet. Han är ordförande för det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining. Och det är därmed hans uppgift att argumentera för en ny järnmalmsgruva i Kallak, i Jokkmokks kommun. I en färgstark i en intervju med SvD (betalvägg) likställer debattklimatet med att stå mitt i en ”skitstorm”.

I andra ringhörnan står bland andra klimataktivisten Greta Thunberg, Svenska kyrkan, Sametinget och Unesco, som alla är negativa till planerna.

– Jag kan ju inte gå rakt på ärkebiskopen och Greta Thunberg. Inte som en halvfet, skallig och medelålders gubbe. Det går liksom inte, säger Littorin.

Han vill i stället argumentera pedagogiskt och sakligt – bland annat mot att en gruva skulle hota samernas renflyttningsleder.

– Renarna har fyra ben, det har inte malmen. Den ligger där den ligger. Vi får naturligtvis hantera det, säger han till tidningen.

Duckar inte debatt

Nu är Littorin van vid känslosamma debatter. Som arbetsmarknadsminister blev det mycket debatt 2006 om alliansregeringens ändring av arbetslöshetsersättningen. Littorin tog debatten. Han upplever att han nådde framgång med att vara villig att ta den.

– Wanja Lundby-Wedin [dåvarande LO-boss] och de som var emot vid det tillfället gav mig ändå någon slags respekt för att jag gjorde det. Jag bemötte och diskuterade, jag duckade inte.

Fortfarande drivs han av att förklara, gärna när det blåser hårt, även i rollen som ordförande i Beowulf Mining. Och i den ”industriboom” som pågår norröver är efterfrågan på före detta politiker stor, även i gruvbranschen. Detta eftersom motstånd mot ny gruvbrytning ofta blir hård.

– Någon måste ju ta den fajten, någon måste stå upp för gruvindustrin i Jokkmokk eller de tuffa besluten i a-kassan. Om ingen annan ställer sig upp i skyttegraven får väl jag gör det.