Traditionella centerväljare är inte nöjda med Annie Lööf och storstadsfokuseringen hon står för. I Rättvik har förre kommunalrådet Inge Östlund lämnade Centerpartiet och i stället blivit sverigedemokrat.

Det mullrar bland Centerpartiets kärnväljare på landsbygden. Det är bara Stockholm som gäller. Centern har tappat sina rötter. Så lyder kommentarerna när Expressen gör reportage (betalvägg) i Dalarna, som är ett traditionellt centerfäste.

– Farsan vänder sig i graven. Han hade aldrig, aldrig röstat på Centern om han levt i dag, skriv det! säger Inge Östlund, en gång Centerpartiets starke man i Rättvik, företagare sen 32 år, och det tredje C-märkta kommunalrådet i rakt nedstigande led, men i dag förstanamnet på SD-listan. I EU-valet tog Sverigedemokraterna 38 procent av rösterna i Rättvik.

Glömt landsbygden och dess värderingar

Östlund räknar upp allt han tycker gått åt fanders. Kostnaden för drivmedel, elpriset, EU, invandringspolitiken, jordbrukspolitiken, rovdjurspolitiken, i stort sett varenda fråga som rör landsbygden.

– Totalt vansinnigt! säger han.

Landsbygdens centerväljare känner sig bortglömda av sitt parti. Många som ”har fötterna på jorden” har hoppat av C som, enligt mjölkbonden Erik Sundin, blivit ett elitparti, inte ett gräsrotsparti.

– På lokal nivå är det vanligt folk, men kommer du till riksdagen så är det ytterst få personer som har bakgrund i yrkeslivet, de är inskolade via ungdomsförbunden och är politiker på heltid, säger Sundin.

Vägrar lyssna på vita cis-män

Malin Sundin Grindal vänder hon sig till litteraturen när hon ska förklara situationen. Kerstin Ekmans ”Löpa varg” har en huvudperson som liknar Malins pappa och jobbat i skogen.

– En helt vanlig landsbygdsboende, en sån som stockholmarna skulle kalla cis-man, för han är vit, 65-plussare, en sån man inte ska lyssna på. Men så är han så klockren! Det är såna som han som var centerväljare tidigare. De har ingen identifikation med Annie Lööf för hon ser dem som vita cis-män som man inte behöver lyssna på. Men det finns mycket kunskap hos Ekmans huvudperson, och det finns många som han som politikerna inte lyssnar på i dag, säger hon.

Lööfs svek

I familjegården sedan sex generationer berättar skogsbonden Hans-Erik West om stämningsläget i Dalarna.

– Många blev jättebesvikna förra valet när C valde att stötta S utan att få något inflytande. Sen skulle det ätas upp nån sko, sen säljer man sin själ utan att få inflytande. Vi var många som röstade som kände att rösten vi gav C gick till S, säger han.

Centerpartiet har attraherat en större väljarskara i stan nu, menar West, eftersom det ger fler röster och då kan man släppa landsbygden. Men C inser inte hur lättflyktiga de där rösterna är.