I USA har det kommunistiska armén närstående företaget Nuctech svartlistats från flygplatser eftersom de utgör säkerhetshot. Men svenska statsföretaget Swedavia avser släppa in kommunistbolaget på Arlanda. Detta ska nu granskas i tillsynsärende hos Transportstyrelsen.

Upphandlingen av säkerhetsutrustning vanns av Nuctech. Man var alltså villig att sälja billigast. Allt för att komma in på svenska flygplatser och kunna hämta in information om hur svensk flygtrafik fungerar.

– Vi behöver titta på om deras upphandling och deras agerande är i enlighet med lagstiftningen, säger Gunnar Ljungberg, luftfartsdirektör på Transportstyrelsen till Aftonbladet.

Varningarna om att använda Nuctech i västvärlden har varit omfattande.

– Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina, säger Lars Nicander, seniorrådgivare på Försvarshögskolan.

Rättsäkerhetsskandal

Upphandlingen av kinesisk screeningutrustning till den nya säkerhetskontrollen på Arlandas terminal 5 har fått tung kritik också inom politiken.

Politiker i näringsutskottet gick i går ut och krävde svar av regeringen kring statens ägarstyrning och oppositionen ser frågan som en säkerhetsskandal.