Kina meddelar att man lättar på sina restriktioner för veteimport från Ryssland. Detta samtidigt som västvärlden inför sanktioner mot Ryssland för invasionen i Ukraina.
Kinas handel med Ryssland är inte tillräckligt för att ta ut effekterna av amerikanska och europeiska sanktioner mot Moskva, enligt Vita huset.
Timmarna efter att Ryssland invaderade Ukraina i torsdags tillkännagav USA, Storbritannien och Europeiska unionen nya sanktioner som syftar till att isolera Moskva från den globala ekonomin. De genomgripande åtgärderna inkluderade inte restriktioner för inköp av rysk olja och gas – en betydande drivkraft för den lokala ekonomin.
Lättar på restriktioner
I Peking sade Kinas utrikesministerium samtidigt att landets handel med Ryssland och Ukraina skulle förbli ”normal” och vägrade att kalla attacken en ”invasion”, rapporterar NBC.
Kina offentliggjordes nyheten att restriktioner på import av ryskt vete tagits bort samma dag som Rysslands attack på Ukraina.
Kinas och Rysslands andel av den globala ekonomin är mycket mindre än G7-gruppen som inkluderar USA och Tyskland. Det betyder att Kina ”inte kan täcka” effekterna av sanktionerna, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki till reportrar.
Kina stod för 17,3 % av den globala BNP 2020, jämfört med Rysslands 1,7 % och G-7:s 45,8 %, enligt Världsbankens data.
Väst viktigare för Kina
För Kina är Ryssland en viktig politisk partner och energileverantör, men de ekonomiska banden med USA och Europa är mycket större. Det skapar ett dilemma för Kina, rapporterar Bloomberg.
Rysslands invasion av Ukraina skapar svåra frågor för Kina: Hur kan det stödja en viktig strategisk partner när relationerna med USA och Europa är så mycket viktigare för dess ekonomi?
Ryssland har blivit en allt viktigare handelspartner med Peking under det senaste decenniet. Men Rysslands ekonomiska tyngd bleknar i jämförelse med västerländska nationer, som är mycket större exportkunder för Kina, stora källor till teknologi och investeringar, och som också kontrollerar Kinas tillgång till det internationella dollarsystemet.
”För Kina är den ekonomiska relationen med EU mycket viktigare än med Ryssland”, säger Iikka Korhonen, chef för Institute for Emerging Economies inom Finlands Bank, som specialiserat sig på analys av Kina och Ryssland.
För tillfället har Kina lovat att upprätthålla normal handel med både Ryssland och Ukraina trots att sanktionerna skärpts av USA, Europa och andra västerländska allierade, såväl som från asiatiska ekonomier som Japan och Taiwan.