Det har fått stor uppmärksamhet i sociala medier när kriminologen Leif GW Persson tar upp att bröderna som anklagades för mordet på 4-årige Kevin nekas skadestånd och lyfter teorin att S-regeringen ville dölja att en migrant kunde vara skyldig.

KOMMENTAR. Det är häpnadsväckande att polis, socialtjänst och åklagare i Kevin-mordet under utredningen inte gick vidare med att en 13-årig migrant, trots att han några månader senare togs på bar gärning när han våldtog en 3-åring i närheten av den plats där Kevin dödades. Det är i vilket fall Leif GW Perssons teori som han framför i TV4.

Fallet Kevin är ett av de mest uppmärksammade dödsfallen i svensk kriminalhistoria. Det startade 16 augusti 1998 då den fyraårige pojken Kevin Hjalmarsson hittades död.

Svenska bröder utsattes för olagliga förhör

Robin och Christian.

Av någon anledning grillades två svenska bröder på 5 och 7 år helt regelvidrigt för att få dem att ta på sig mordet, trots att de var oskyldiga. Efter att dessa förhörsmetoder mot barn avslöjades av SVT 2017 öppnades förundersökningen för att avskriva alla misstankar mot de två nu vuxna bröderna.

Enligt GW Persson, som har satt sig in i utredningen, talar det mesta för att Kevin mördades av ett kurdisk migrant som vid mordtillfället uppgavs vara 13 år men beskrevs som storväxt för sin ålder.

– Han fanns med i utredningen tidigt, men av för mig helt obegripliga skäl bortser man från honom. Han är annars en sådan person som borde ha fått alla blåljus att gå igång på varje fungerande polis, säger Leif GW Persson i TV4 Nyhetsmorgon.

Trots det avskrevs den unge migranten från utredningen.

– De skäl som man anger då är att det var valår och man ville inte förvandla det till en invandrardebatt, säger Persson.

Migranten togs nio månader senare på bar gärning när han våldtog en treårig pojke, ungefär 100 meter från den plats där Kevin försvann, berättar Leif GW Persson vidare.

Regeringen ringde polisen varje dag

Perssons avslöjande sätts nu i samband med att Expressen tidigare kartlagt att S-regeringen lade sig i utredningen kring fyraårige Kevins död sommaren 1998. Justitiedepartementet ringde varje dag för att informera sig om utvecklingen, enligt spaningsledaren Rolf Sandberg. 

Dåvarande justitieministern Laila Freivalds (S) vägrade 2017 att kommentera uppgifterna. 

– Jag säger ingenting, svarade hon då till Expressen.

Spaningsledaren sammanställde en 65 sidor lång utvärdering av Kevinfallet av vilken det framgick att ”justitiedepartementet hörde av sig varje dag för att informera sig om utvecklingen i utredningen av det uppmärksammade Kevin-fallet.”

Rapporten hemligstämplades, men ledde till att förundersökningen öppnades så att bröderna 2018 friades från anklagelsen att ha mördat Kevin.

Var det därför de blonda bröderna pekades ut?

Den nya pusselbit som Leif GW Persson nu tillför gör rättsövergreppet än värre. Var det så att polisen drevs av S-regeringen att peka ut blonda pojkar som mördare för att skydda en migrant som mördat? Om migranten blivit utredd hade det kunnat påverka invandringspolitiken och valresultatet 1998.

Är detta korrekt har S-regeringen agerat som en diktatur, påverkat polisutredning av maktpolitiska skäl.

Klart är att migranten finns med i den ursprungliga polisutredningen men avförs på klara grunder. Är den verkliga grunden att S-regeringen krävde det, har vi en präktig rättsskandal som slår det mesta.

Leif GW Persson lovar att återkomma i fallet.