Många har nog upplevt en lättnad över att Miljöpartisterna lämnade regeringen i november förra året. Men nu bjuder Magdalena Andersson in dem igen, till efter valet. Hon kan inget annat göra.

Det är i en lång intervju med Expressen idag (betalvägg) som Magdalena Andersson inte avfärdar att Miljöpartiet kommer att ta plats i hennes regering om det blir fortsatt rödgrön majoritet i riksdagen efter valet i september.

Ditten, dutten eller datten

– Jag kommer inte att sitta före valet och sätta upp en massa krav om ditten, dutten eller datten, säger Magdalena Andersson när hon får frågan om de krav som Miljöpartiet ställer.

Tidningen frågar sedan: Kommer du att släppa in Miljöpartiet igen?

– Det får vi ta efter valet. Vi får väl se hur valresultatet ser ut. Sedan får vi se vem som får sonderingsuppdraget, och om jag får sonderingsuppdraget kommer jag naturligtvis sondera med många partier, säger Andersson.

Det betyder i klartext: ja.

Om MP kommer in i riksdagen och det blir rödgrön majoritet, då krävs det att miljöpartisterna inte röstar emot Magdalena Andersson för att hon ska få fortsätta. MP har sagt att de tänker rösta nej till regeringar de inte ingår i.

Glöm inte att Lööf också ska med

Det riktigt spännande är ju att Andersson med största sannolikhet också behöver stöd av V och C för att kunna stanna på statsministerposten. Om det får hon inga frågor, dock. Av någon anledning pressas oppositionen hela tiden om hur de ska kunna samarbeta, men journalister låter alltid S-ledaren slippa sådana svåra frågor.

Hur ska Andersson få Lööf, Stenevi och Dadgostar att tycka lika och tillsammans?

Den frågan bör väljarna fundera på innan man lägger en röst på något av dessa rödgröna partier. En röst på S är också en röst för MP-inflytande i ytterligare fyra år.

Oppositionen mer samstämmig

Det finns också oenigheter mellan oppositionspartierna M, SD och KD. Men de vill i vilket fall gå åt samma håll, även om de gör det i olika takt och med olika stort engagemang. Därför finns större möjlighet till en handlingskraftig regering om oppositionen blir störst efter valet.

Magdalena Andersson har en jobbigare resa att göra för att få ihop sitt rödgröna gäng.

*

Hör mer analys i frågan i inslag hos Riks: