Om inte S-regeringen drivit på för att lägga ner Ringhals 1 och 2 hade elpriserna varit uppemot 45 procent lägre i södra Sverige än vad de är idag, konstateras i studie. Det sätter regeringens oansvariga energipolitik i blixtbelysning.

En gång i tiden var Socialdemokratin för industrialism, teknikutveckling och tillväxt som höjer välståndet. Nu har man slagit in på en linje som mer präglas av industriell avveckling av Sverige. Det syns på flera områden.

Ett viktigt område är elförsörjningen i landet. Priserna skenar nu på el eftersom det saknas svensk kapacitet.

Priset på el hade kunnat vara upp till 45 procent lägre, om SD:s linje vunnit i riksdagen om fortsatt drift av Ringhals 1 och 2. Det visar ny studie från Energiforsk som Sveriges Radio rapporterat om.

Stängning skulle inte påverka elpriset sa S

I en kommentar är Sverigedemokraternas energitalesperson Mattias Bäckström Johansson kritisk till regeringen.

– Jag förstår att Socialdemokraterna inte vill berätta att man är ansvarig för att ha drivit på avvecklingen och vi nu ser konsekvenserna. Man har höjt effektskatten och gick vidare med nedläggningen av Ringhals 1 och 2. I riksdagen 2020 vann S-förslaget om nedläggning med bara en röst över SD-förslaget om vidare drift, säger Mattias Bäckström Johansson (SD) till Riks.

– Socialdemokraterna hävdade att det här inte skulle påverka elpriserna, påpekar han.

Nu visar alltså studier att regeringen haft gruvligt fel och låtit glädjekalkyler styra statens agerande i en så avgörande infrastruktur som elförsörjningen.

Vädret får inte avgöra vår eltillgång

Men vad behöver då ske?

– Vi måste ha någon form av planerbar kraftproduktion. Vi kan inte vara beroende av vädret för vår elförsörjning, menar Bäckström Johansson.

Nu gäller det att ligga på så att tillståndsprocesser blir gjorda. Och det måste bli möjligt att bygga kärnkraft i Sverige igen. S-regeringen har sagt till Vattenfall att de inte får bygga ersättningsreaktorer i Sverige. Detta måste självfallet ändras och även andra hinder för ny kärnkraft måste bort.

Det finns intresse av att bygga små modulära reaktorer, men det krävs en ny regering för att öppna upp för att detta ska bli möjligt.

Energipolitiken är uppenbarligen ett område som också behöver en ny regering för att en negativ utveckling ska vändas och bättre villkor ordnas av politiken.

*

Se intervju med Mattias Bäckström Johansson i Riks: